Oopa: Saarnamies kävi kylässä

Kävin eilen Kulutusjuhlan porukan kanssa kanssa katsomassa Reverent Billy & The Church of Stop Shopping -ryhmästä kertovan What Would Jesus Buy? -leffan Lens Politica -festareilla. Ja mitä jäi käteen?

Ensinnäkin mielestäni jutun pointti ei ollut, etteikö saisi ostaa tavaraa, vaan pikemminkin pastori Billy oli järjetöntä shoppailua vastaan – siis kun shoppaillaan vain shoppailun takia. Tai sen takia kun muutkin shoppailee. Luottokorttilaskut paukkuu ja sitten 11 kuukautta yritetään selviytyä laskuista, kunnes taas meillä onkin Joulu.

Lisäksi dokumentissa oltiin nimenomaan isoja kauppakeskuksia vastaan, joista löytyy vain suurien (vaate/elektroniikka)ketjujen suuria myymälöitä, joissa myydään vain halpatuotantomaissa tuotettua kamaa. Ja lopputuloksena keskustat autioituvat. Me kivijalkamyymälöitä rakastavat keskusta-asujat ymmärrämme huolen, sillä kohta Helsingin keskustakin on siirretty kehätien varteen. Onneksi perinteikkäät tavaratalot ja erikoisliikkeet ovat vielä jääneet.

Olihan se muutenkin kiperää katsoa, kun telkkarissa huudetaan ja rummutetaan ostoshysteriaa ja samaan aikaan kaupitellaan ja tungetaan jokaiselle läjä luottokortteja. Ei voi syntyä hyvää jälkeä. Suomessa tämä tehdään onneksi vielä asianmukaisesti.

Kannattaa varata liput perjantain näytökseen ja käydä katsomassa miten Amerikassa vietetään Joulua. Moni stressaa eniten luottokorttilaskuista.

Kirjoittaja aikoo ostaa Helsingin keskustan liikkeistä joululahjoja, mutta käyttää ostosten tekemiseen käteiskortteja.

E: tässä eilisen jälkeisessä depaattikeskustelussa Mari nostaa vielä yhden tärkeän pointin esille:
Billy vastustaa yletöntä kulutusta ja kannustaa maksamaan niistä tuotteista ja palveluista, joita on syytä arvostaa.

One Comment

  1. […] kanssa suunnattiin katsomaan What would Jesus Buy -leffaa. Pintaliitoblogin puolelta voi lukea Oopan kommentit […]

Comments are Disabled