Oopa: Mitä jos olisimmekin innostuneet puu/käsitöistä?

Valokuvaharrastelijat (ja ammattilaiset) ovat outoa porukkaa. Osa harrastaa tavaran keräilyä ja vanhoilla kameroilla kuvaamista, osa kuvaa ja osa vaan kerää. Osa vaihtaa objektiiveja ja runkoa koko ajan. Osa meistä vaan hifistelee tavaralla .Ja ihan normaalistikin tavaraa kertyy nurkkiin vaikka miten. Mutta mitä, jos 2000-luvun ehdottomaksi hitiksi olisikin muodostunut puu- ja käsityöt? Tämä on erään harrastajan kuvitteellinen tarina siitä.

Kaikki alkoi vajaa kymmenen vuotta sitten kun löysin faijan kellarista puukon ja palan puuta. Aloin veistelemään voiveitsiä ja muuta pikku tavaraa. Jossain vaiheessa kaveri oli sitten saanut isoisän vanhat perintötaltat käyttöönsä ja niillä teimme kaikkea pikku kokeiluita.

Sitten oli melko pitkä tauko ennen kuin taas innostuin puutöistä, vaikka vuosien saatossa tuli tehtyä kavereille kaikkea pientä lähinnä kavereille.

“Onko kukaan tilannut sorveja Saksasta?”
-eräs nettifoorumi

Joskus vuosituhannen alussa veistely- ja talttailuharrastus sai taas tulta allensa, kun porukka alkoi hankkimaan sähkösorveja. Niiden hinnat kun oli tullut reilusti alas ja tekniikka kehittynyt. Niinpä minäkin ostin sitten käytetyn ammattisorvin itselleni ja siihen pari talttaa. Netissä sain kehuja sorvaamastani löylykauhan kahvasta ja parista muusta koriste-esineestä, mutta jokin kaivoi mieltä. Sorvi ei ollut kaikkein paras mahdollinen.

“Mikä olis paras taltta 83T sorvi kaa käytetäväski? Teen lähinnä kuksia…”
-sama nettifoorumi

Viidessä vuodessa minulla on ollut neljä eri sorvia ja talttoja olen vaihdellut kuin pipoa. Onneksi Ebay:stä saa tilattua halpaa kamaa ja viimeeksi ostin sieltä esimerkiksi uuden pidikkeen sorviini. Lisäksi samasta paikasta hankitulla adapterilla voin käyttää sorvissani myös kovempia luulajeja.

“Porasin eilen 9mm terällä koivua ja reunaterävyys ei ollut paras mahdollinen. Terä on S-sarjaa ja ihan uusi. Onko todellakin näin, että saadakseen parasta terävyyttä myös reunoilla, on minun nyt vaihdettava terä L-sarjaan, joka maksaa ainakin viisi kertaa enemmän??? Porana 5P mark III N “

-taas sama foorumi

Autotallista löytyy myös pylväsporakone ja nyt olen miettinyt tasohiomakoneen ostoa (puutöiden jälkikäsittelyyn). Punnan kurssin tiputtua se kannattaisi hankkia Briteistä. Perheelle sorvaan ja kolvaan aina jotain pientä. Vaimo ei oikein kuitenkaan tykkää, kun kaikki rahat menee uusiin talttoihin ja poranteriin. Onneksi olen ostanut käytettynä suurimman osan tavaroista. Hiomakonetta odotellessa on vain tyydyttävä nykyiseen kalustoon.

“Tosi magee lautanen, sulla täytyy olla tosi hyvä sorvi. Vastasin, että teillä oli hyviä pullia, joten rouvalla on varmaan tosi hyvä uuni! :D:D:D”
-foorumin Parhaimmat sorvaukseen liittyvät “heitot” -ketjusta

Kirjoittaja on valokuvaaja, joka tilasi eilen 77mm p-sarjan sovittimen ja pari suodinta Ebayn kautta Kiinasta.

7 Comments

 1. Mikko February 3, 2009

  Hehhhee… mainio kuvitelma. Nauratti aika paljon.

 2. Mikko February 3, 2009

  Huikeeta. Loistava mietiskelmä… Kirjoitus löysi ainakin yhden maalin.. Ja nyt takaisin ebaytä tutkimaan.

 3. Jazmanaut February 3, 2009

  Osui ja upposi 😀

 4. Jyri February 3, 2009

  Kannattaa tsekata http://www.kotiverstas.com ja foorumin lukuisat höylä- ja talttahreadit niin voidaan huomata ettei hypoteettinen tarina osu niin kovin kauas todellisuudesta 😀

 5. Juha February 3, 2009

  Heh, tämä asia selvä. Ja jatketaan.

 6. VM February 4, 2009

  Niin siis käsityöfoorumeillahan (joskus) on juuri tuollaista tekstiä. Samaa tapaa myös muilta foorumeilta (vauva-aiheen parissa, MMORPG:t, autot…). Mikä tahansa aihe onkin, niin foorumeilla on todennäköisesti päätetty se paras ja ainoa tapa hoitaa asia (ainakin tietyn merkin puitteissa, merkeisä sitten jaksetaan riidellä, “älä hullu osta britaxin turvaistuinta!”).

  Ilmiö valokuvauksen on hyvin todellinen valokuvauksen parissa. Tai ainakin kun kytketään yhteen valokuvaus ja foorumit. Palstoja koluamaton ei ainakaan puhu hankinnoistaan samaan sävyyn ja ei välttämättä niitä niin tiuhaan teekkään – oli kyseessä sitten virkkaushirmu tai valokuvaaja.

 7. Candyman February 4, 2009

  Kameran ostamisen syvin tarkoitus ei ole valokuvaaminen, vaan yhteisöön kuuluminen.

  Paremman kameran tarkoitus on nousta yhteisössä hallitsevaksi yksilöksi.

  Mielipiteiden jakelu forumissa = minä määrään täällä.

  > Valokuvaus = valtapeliä (kuten loppupeleissä kaikki muukin toiminta)

  Parhaan kameran omistaja ja äänekkäin taktikko vie parhaat naaraat!

  😉

Comments are Disabled