Tekijänoikeus, valokuvat ja blogit

Eilen internet räjähti, kun Pupulandian Jenni kertoi ammattiblog(g)aajan työpäivästä. Ensimmäisessä artikkelin kommentissa kysyttiin kuvien käyttöoikeuksista. Hyvä kysymys, mutta vastaustulva yllätti. Niin blogikeskustelussa kuin Vauvalehden fooruminkin väittelyssä esiintyi todella pahoja virheitä. Yleisellä tasolla yllättävän moni blogaaja tuntuu olevan sitä mieltä, että internetistä löytyviä kuvia saa käyttää vapaasti kunhan merkitsee lähteen. Moni perustelee asiaa sitaattioikeudella tai kertoo, että kuvaajat ja mainostajat saavat vain lisää myyntiä kun kuvat leviävät. Asialla on kuitenkin monta puolta.

Jokunen vuosi sitten sain vihaisen soiton eräältä asiakkaaltani, joka oli löytänyt heille kuvattuja mainoskuvia muualta. Tässä tapauksessa oltiin nimenomaan vihaisia siitä, että kuvien ostaja oli käyttänyt merkittävän summan kuvien tuotantoon ja sitten joku muu käytti samoja kuvia ansaintatarkoitukseen. Ensimmäinen epäily kohdistui tietysti minuun, että olinko myynnyt kuvat myös muualle. En ollut. Asia selvisi ja kyseessä oli puhdas vahinko. Minun oli kuitenkin laskutettava vahingonkorvauksia kuvien julkaisijalta, jotta säilytin maineeni asiakkaani silmissä.

Jos ei puhuta huvikseen kuvatuista kuvista tai geneerisistä kuvapankkikuvista, niin kuvan ostajalla ja kuvaajalla on aina sopimus. Osapuolet sopivat millaisia kuvia otetaan ja missä niitä käytetään. Hinnoittelu perustuu näihin kahteen asiaan. Kuvien luvaton käyttö voi siis hankaloittaa kummankin osapuolen asemaa. Lisäksi kuvien ostajalla on yleensä intressit siihen, millaisessa ympäristössä kuva julkaistaan. Asiaa mutkistaa edelleen se, että osa blogaajista tekee hommaa ammatikseen tai saa siitä korvausta.

Olen saanut vuosien saatossa useita pyyntöjä kuvieni käyttöön. Jotaikin kuvia olen antanut esimerkiksi virtuaalitallikäyttöön (jotain lapsien internetin hevosleikkejä) ja esimerkiksi viimeeksi eräs yksityishenkilö halusi julkaista kuvani Facebookissa, koska kuva oli kuulema hieno ja liittyi erikoiseen harrastukseen. Selvästi tekijänoikeusasioita on siis opetettu jossain. Olisi se sitten internet tai koulu, niin hieno asia.

Kommenteissa käydyn keskustelun ansiosta Pupulandiassa ei enää lainata kuvia muualta.

2 Comments

  1. Annukka November 25, 2013

    Pupulandian postauksen jälkeen blogeissa onkin kuhissut, kun yksi jos toinenkin blogaaja on ottanut kantaa tekijänoikeusasioihin. Moni on tehnyt päätöksen olla julkaisematta kuvia, joiden oikeuksista ei voi olla varma. Yllättävän moni on tehnyt päätöksen olla julkaisematta blogissaan muita kuin itseotettuja kuvia.

    Kiitos sinulle tästä valokuvaajan näkökulmasta. Voisin kuvitella, etten itsekään asiakkaana ilahtuisi nähdessäni tilaamiani ja maksamiani kuvia muissa yhteyksissä. Kuvien luvattomasta jakaminen blogeissa ei siis ole kyse vain kuvaajan vaan myös kuvat tilanneen asiakkaan oikeuksien polkemista.

    Mitä mieltä olet Pinterestin kaltaisista inspiraatiosivuista? Onko kuvien pinnaaminen omalle seinälle myös kuvaajan ja/tai asiakkaan oikeuksien polkemista? Moni edellä mainituista blogaajista ainakin on päättänyt jatkaa hyvällä omalla tunnolla Pinterestin käyttämistä.

  2. oopa November 28, 2013

    Kiitos. Nyt pitää myöntää ihan rehellisesti, että en ole tutustunut Pinrestiin ihan maailman perusteellisimmin, joten en ota siihen kantaa sen enempää.

Comments are Disabled