Huoltoa ja himoa objektiivilandiassa

Viime viikolla viisivuotias sotaratsuni 24-70mm menetti tarkennusotteensa ja jouduin viedä sen huoltoon. Luultavasti yli 150 000 kuvaa laukannut ratsu oli hoideltu muutamassa päivässä Jas-tekniikan lasisairaalassa – kiitos CPS-kortin. 300 eurolla oli listan mukaan korjattu tarkennus- ja zoommekanismit sekä autofocus säädetty. Osat maksoivat noin 45e ja työt vajaa parisataa. Loppu olikin sitten valtio arvonlisää.

Muutaman päivän selvisin kaapista kaivetulla 50mm f/1.8:lla, joka on ihan käyttökelpoinen lasi muutamista puutteista huolimatta. Se miksi lasi aikoinaan joutuu miljoonalaatikkoon oli bokeh. Minulle oikeastaa riittää, että epäteräväalue piirtyy sellaisena, ettei siihen oikeastaan kiinnitä edes huomiota. Tuo satkun viiskytmillinen taas saa syksyn puut aiheuttamaan vaivaa oikein kunnolla.

bokeh

Himmentäminen vain pahentaa asiaa, koska himmenninaukko ei ole pyöreä

En edes muista milloin olisin ostanut viimeeksi objektiivin tai edes vakavasti miettynyt sellaisen hankkimista. Canonin L-sarjaan vaihdettuani ei tarpeita ole oikeastaan ollut. Muutama viikko sitten esitelty Zessin 1.4/55 Otus alkoi kuitenkin kiinnostaa. Varsinkin nyt kun kuvasi pari päivää primellä. Zeissin hinnalla saisi lähestulkoon 85mm ja 50mm 1.2 -lasit Canonilta. Zeississä ei ole edes automaattitarkennusta, mutta internetin esimerkkikuvien perusteella kaikki muu onkin sitten enemmän kuin kunnossa. Nyt pitää odottaa, että pääsee hiplailemaan Zeissiä käsissä.

2 Comments

  1. breitlingman October 25, 2013

    Zeiss on huono linssi, en itse huolisi.

  2. oopa October 27, 2013

    Kuin?

Comments are Disabled