Sony A7R – peilitön monsteri

Tiedättekö sellaisen äänen, kun puistelisi paksua mattoa porttikongissa? Sellaiselta kuulostaa Sonyn A7R-kameran suljinääni. Pauke on kova. Ensimmäisenä ei tule mieleen, että kyseessä on peilitön kamera. Tuntuu kuin pieneen autoon olisi sullottu isolohko-V8. Ja niin tavallaan onkin.

Processed with VSCOcam with f2 presetiPhone 5

A7R on pieni ja kevyt peilitön järjestelmäkamera. Sisällä asuu kuitenkin monsteri – Sonyn 35mm-koon 36.4 megapikselin kenno. Testissä mukana ollut Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA on myös pieni ja kevyt, mutta erittäin suorituskykyinen lasi. Jos kameran nokalle taas kiinnittää Metabonesin adapterilla L-sarjan linssin, niin pakettiin saa kyllä kokoa.

taideSony A7R + Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA

A7R ei ole mikään lehtikuvaajan työkalu. Se on omituinen yhdistelmä keskikoon hitautta, kinokoon näppäryyttä ja peilittömän kameran pienuutta. Kuvanlaatu on erinomainen, käytettävyys ihan ok ja koko erittäin pieni. Jotain koosta kertoo se, että kamera ja ym. 55mm mahtui täyteen pakattuun kameralaukkuuni kaiken väliin.

keittio1Sony A7R + Metabones MK III + Canon TS-E 17mm f/4L

Vaihtaisin heti Sonyyn, jos Canonin linssit toimisivat nopeammin. Nyt tarkennusnopeus on juuri niin ärsyttävän hidas kuin voi olla niin, että niillä viitsii vielä kuvata. Kokeiltavana oli Metabonesin adapteri (MKIII). Joka kuva on kyllä tarkka kunhan vain tarkennus saa kohteesta kiinni. Vanha 70-200mm f/2.8L -objektiivi oli ainoa, jonka tarkennus ei käytännössä toiminut. Sonyllä on taas vähän huonosti f/2.8-laseja ja useampia 500 euron adaptereita ei viitsisi ostaa. Käsintarkennus oli kyllä varsin helppoa “focus peakingin” avulla.

makkari_keittioSony A7R + Metabones MK III + Canon TS-E 17mm f/4L

A7R onkin parhaimillaan rauhallisissa tilanteissa ja still life -kuvauksessa. Esimerkiksi Canonin TS-E 17mm f/4L -lasin kanssa se muodostaa todella hienon parin sisustus- ja arkkitehtuurikuvaukseen.Kameran vahvuus on myös se, että siihen saa adapterilla kiinni käytännössä mitä linssejä tahansa. Varsinkin Leican ja Zeissin kiinteitä laseja olisi kiinnostavia kokeilla.

makkari1Sony A7R + Metabones MK III + Canon TS-E 17mm f/4L

Kamerasta jäi melko ristiriitainen fiilis. Se on loistava kamera, mutta siihen saatavat objektiivit eivät vastaa tällä hetkellä monenkaan ammattilaisen tarpeita. Metabonesin adapterilla kiinni saa omat Canonin lasit, jolloin tarkennusnopeus taas menetetään. Kamera on myös hinnoiteltu todella edullisesti, mutta esimerkiksi testissä ollut 55mm Zeiss taas maksaa jo pelkästään noin 900e.

Vakavasti ottaen harkitsen Sonyn hankkimista. Kysymys on, että riittääkö ko. runko vai tarvitseeko sen lisäksi toisen rungon (olen tähän mennessä mennyt yhden rungon taktiikalla).

Kirjoittaja on valokuvaaja, joka myy parhaillaan kuvissa näkyvää 48.5m^2 asuntoa Helsingin Vallilasta.

Comments are Disabled