Minun valintani: 24-70mm

audiblogi2

Audi Magazine 2/2015

Nykyisin on muodikasta kuvata primeillä, eli kiinteäpolttovälisillä objektiiveilla. On totta, että monet primet ovat huomattavasti laadukkaampia kuin zoomit, eli muuttuvapolttoväliset objektiivit. Kummallekin on kuitenkin paikkansa tässä hommassa ja seuraavaksi kerron miksi itse tykkään käyttää työssäni paljon 24-70 millistä objektiivia primejen lisäksi.

Kiinteää primeä kutsutaan monesti “jalkazuumiksi”. Termi on kuitenkin kehno, koska polttovälin muuttuessa myös kuva muuttuu. Sen sijaan kävelemällä objektiivin kuvakulma pysyy vakiona. Zoomilla pystyn muuttamaan nopeasti polttovälin laajakulmasta teleen, ja sen takia minulla onkin aina 24-70mm kiinni kamerassa sen ollessa laukussa. Nopeassa tilanteessa saan otettua heti kolmesta neljään erilaista kuvaa sen enempää säätämättä.

jblogi

Studiossa.

Kuvaan pääsääntöisesti ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet olemaan kameran edessä. Lisäksi aikaa on useimmiten todella vähän. Siksi yritän pitää kuvaustilanteesta “kiinni” mahdollisimman intensiivisesti. Tämä tarkoittaa juttelua ja tilanteen hallintaa monin eri tavoin. Jotta kontakti kuvattavaan säilyyn, niin yritän pitää kaluston kanssa puljaamisen mahdollisimman miniminä. Pattereiden loppuminen salamatriggeristä tai jopa muistikortin vaihto saattaa “tappaa” tilanteen. 24-70mm:llä saan tehtyä hyvin monenlaista kuvaa ilman että minun tarvitsee tehdä kameralle mitään. Tämän takia tykkään kuvata yhdellä rungolla ja yhdellä lasilla. Voin vain keskittyä kuvattavaan ja hänen ohjailemiseen.

audiblogi

Valotuksen aikana zoomaamalla voi luoda vauhtiefektin. Auto oli kuvaustilanteessa paikoillaan. Audi Magazine 2/2015

Zoomien valovoima on usein primejä huonompi. Tyypillinen ero on kaksi tai kolme aukkoa. Se on paljon, mutta henkilökuvauksessa käytän lähes poikkeuksetta lisäsalamoita sekä himmennän aukkoa muutenkin, koska tykkään pelata taustan kanssa. Mikään ei ole tylsempää kuin sarja kuvia, joissa tausta pelkkää pehmeää epäterävyysaluetta. Myös tausta on osa tarinaa. Todella hämärässä valitsen primen, koska kohinaa on helpompi poistaa alunperin terävästä kuvasta.

hongkongblogi

24-70 millinen objektiivi on loistava matkaputki. Hong Kong @24mm.

Valovoiman lisäksi täytyy myöntää, että lähtökohtaisesti zoomit ovat monella tavalla huonompia kuin primet. Niiden tuottama jälki on usein heikompaa sekä piirrolta että kontrastiltaan. Lisäksi niistä puuttu luonnetta. Kalusto on kuiten aina kompromissiratkaisu. Minulle on monesti tärkeämpää voittaa kuvaustilanteessa kuin jälkikäsittelyssä. On helpompaa lisätä jälkikäteen kontrastia kuin intensiivistä ilmettä. Jos tilanne on hallittavissa paremmin, niin valitsen 35mm, 50mm tai 135 millisen primen.

lihablogi

Hong Kong @70mm.

En vertaa itseäni legendaariseen Steve McCurryyn, vaikka miten haluaisin. Aika monesti hänet näkee kuvaamassa juurikin 24-70mm-objektiivilla kuten hän tässä haastattelussakin kertoo. Jokaisella meistä on oma tyylinsä kuvata (siis lopputuloksen lisäksi). Miksi ei siis hankkia sellaista kalustoa, joka sopii omaan käyttötarkoitukseen?

Kaikki jutun kuvat on kuvattu Canonin 24-70mm 2.8L -objektiivill.

Kirjoittaja on valokuvaaja, joka mielellään kuvaisi Leicalla ja 35 millisellä lasilla kaikki kuvansa.

One Comment

  1. attelesk@gmail.com December 15, 2015

    Kyllä toi taitaa sellainen lasi olla mihin joutuu itsekkin päivittämään. Käytössä tällähetkellä 28mm, 50mm, 18-200mm ja 150-600mm ja tarkoitus olisi tuo ef-s 18-200mm “halpis” saada päivitettyä parempaan ja tämä 24-70mm ollut mielessä. Hyvä kirjoitus!

Comments are Disabled